Evolution

Kalundborg symbiosis er ikke opfundet, men har udviklet sig organisk over fem årtier.


timeline

Kalundborg Symbiosis opstod som et resultat af private samtaler i 60’erne og 70’erne mellem enkelte virksomhedsledere i Kalundborgegnen. Industrisymbiosen har siden udviklet sig på baggrund af godt samarbejde mellem virksomhedernes ansatte.

Den konstante udvikling af Kalundborg Symbiosis har kunnet lade sig gøre, fordi gevinsterne ved at have en industriel symbiose i Kalundborg er vokset år efter år, både økonomisk, miljømæssigt og kulturelt.

Kalundborg Symbiosis startede i 1961, da Statoil (dengang Esso) havde brug for vand til deres raffinaderi ved Kalundborg. De første rør i Kalundborg Symbiosis blev lagt mellem Statoil og den nærliggende sø, Tissø.

I 1972 indgik Statoil aftale med Gyproc, en lokal gipsproduktionsvirksomhed, om levering af overskudsgas fra Statoils produktion til Gyproc. Gyproc brugte gassen (i dag, naturgas) i deres ovne, til tørring af producerede gipsplader.

Året efter, i 1973, koblede Dong Energy (dengang Asnæsværket) sig på Statoils vandrør, og der var nu tre partnere i hvad der senere skulle blive kendt som Kalundborg Symbiosis.

I løbet af årene blev flere virksomheder forbundet til Kalundborg Symbiosis, og i 1989 blev begrebet ’industriel symbiose’ anvendt om samarbejdet for første gang.